U bevindt zich hier:   Poortman Solar      Geschiedenis

Poortman Solar - Geschiedenis

Het verhaal begint in 1975. De dan 23-jarige Harm Poortman werkt al enige jaren op de boerderij van zijn vader in Nij Beets. "Maar dat was niet mijn passie." Hij vond een baan als kraanmachinist, maar dat was volgens zijn schoonvader niets voor Harm. Die zag veel meer een handelsman in zijn schoonzoon. Het bedrijf van Andries de Groot, de plaatselijke handel in klompen en klein boerengereedschap stond te koop. Van de ene op de andere dag waren Harm en zijn vrouw Tsjitske de nieuwe eigenaren. De toenmalige naam was Farmshop HJ Poortman. De start was zwaar. Binnen een paar maanden was er brand, een drama dat zich later nog eens zou herhalen. Harm en Tsjitske wisten echter niet van opgeven. Het bedrijf groeide en groeide en dat gold ook voor het assortiment. "Ik wilde dat boeren nieuwsgierig bleven, ik moest altijd wat nieuws te bieden hebben."

 

In 1986 ontdekte Poortman in Nieuw Zeeland een nieuwe vorm van begrazing, waarbij veel schrikdraad nodig was. Het zogenaamde stripgrazen. De introductie in Nederland zorgde voor een enorme omzetstijging. "De koeien schuiven telkens een stukje op in het land." De boeren waren enthousiast, maar het drinkwater moet dan ook meeschuiven!" Harm ontwikkelde hiervoor de Poortman Solar, een mobiele drinkbak die draait op zonne-energie. Het bleek een gat in de markt. Na enig onderzoek werden de eerste bakken gemaakt. Dit niet zonder kinderziekten! Gelukkig hadden de eerste boeren geduld en dachten met ons mee.

 

We waren de eerste, maar al snel niet de enige. Doordat we de eerste waren hadden we voorsprong op de concurrentie. Een laadregelaar? Wat is dat, een zonnepaneel kun je toch wel rechtstreeks op een accu aansluiten?! Pompen? Zit daar ook verschil in? Hoeveel koeien kunnen bij 1 bak? Maakt dat wat uit dan? Vlotters? Oh ja een wasmachine heeft ook zo'n ding, werkt vast ook op een drinkbak... Nee dus. De accu is vast niet zo moeilijk, mijn trekker heeft er ook een! Ja een start accu welke snel geladen en ontladen wordt maar als je die op een drinkbak zet is deze al snel kapot. Ga zo maar door... Het heeft Harm Jan Poortman menig zweetdruppel gekost!

 

Rond 1989 hadden we alles doorontwikkeld. Een professioneel regelsysteem met bijpassende niveauregelaar. Een zeer bedrijfszekere oppervlaktepomp met hoge wateropbrengst. De fabricage van de drinkbakken verhuisde in 1990 naar Oldeboorn i.v.m. ruimtegebrek. Er werd een tweede BV bij opgericht; Farmshop Import en Export. De verkoopaantallen namen door levering via dealers extreem toe, ook in het buitenland, Duitsland, Frankrijk en zelfs Suriname. Ook de concurrentie steeg mee. In 1997 is het pand te Gorredijk betrokken waar we beide bedrijven weer samenvoegden.

 

Tot 2005 maakten we gebruik van kunststof waterreservoirs van 320ltr op de drinkbakken voor koeien. Vanaf 2005 hebben we dit verandert in geheel gegalvaniseerde drinkbakken met een inhoud van 1000ltr. In de tussentijd is de elektronica nagenoeg niet veranderd, alleen gemoderniseerd. Sinds 2006 passen we een geheel nieuwe bronpomp toe. De vraag naar bronwater systemen steeg en tot die tijd hadden we niet een pomp die langdurig zonder onderhoud kon pompen. In de tussentijd weten we dat we die nu wel hebben! Al deze doorontwikkelingen leiden ertoe dat we vandaag de dag nog steeds de beste drinkbakken en dan met name de elektronica maken en veel concurrenten achter ons hebben gelaten!

 

In 2007 hebben we beide BV's samengevoegd tot 1 bedrijf: Poortman Techniek. De naam is toepasselijker, we leveren namelijk veel technische producten. Poortman Techniek is importeur voor Nederland van PEL elektrische afrasteringsystemen. We maken natuurlijk de Poortman Solar drinkbakken op zonne energie. Daarnaast hebben we een technische groothandel in machines, gereedschappen, bevestigingsmateriaal, ijzerwaren en werkkleding. Tevens heeft Poortman Techniek een verhuurafdeling van machines en gereedschappen. Voor meer info kunt u onze andere websites bekijken: www.pelschrikdraad.nl en http://www.poortmantechniek.nl/

 

 

 

geschiedenis 8

 

 

Geschiedenis 9

 

 

Geschiedenis 2

 

 

HPIM3298

 


Badweg 40
8401 BL Gorredijk
Tel : +31 (0) 513 466 003
Fax : +31 (0) 513 466 004
infopoortmantechniek.nl

Volg ons ook via

Volg Poortman Solar op Facebook Volg Poortman Solar op Twitter

U heeft al een Poortman Solar drinkbak vanaf 1995 euro
  U heeft al een
Poortman Solar
drinkbak vanaf
€ 1995,-
ex. BTW

Ga direct naar

Waarom Poortman Solar?
Producten
Contact
Informatie aanvraag
Dealer support
Routebeschrijving

Kijk ook eens op

Poortman Techniek - Groothandel voor bouw en industrie

PEL Elektrische afrasteringsystemen
weidedrinkbak
prestostaat
zonnepaneel
zonnedrinkbak
solarpaneel
portable
mobiele
aquasolar
pomp
waterbak
paneel
schapen
schapenbak
gebruikte
zonne-daglicht
mijn
drinkbak voor koeien
pomp
zonneglas
solarpanels
kleinvee
cows
slang
Sonnen
aqua
power
vlotter
sheep
neu
koeien
© 2024 Poortman • Vormgeving: Groenewold • Techniek: SkarWebPrivacyverklaring Poortman Techniek